2021-07-29 13:15:13• hírek • Bede Emőke

Szelektív hulladékgyűjtés – Mielőbb mentalitásváltásra van szükség

Tavalyi felvétel Pusztadarócról.
Tavalyi felvétel Pusztadarócról.

A szelektív hulladékgyűjtés szempontjából országos viszonylatban Bihar megye teljesít a legjobban, azaz itt a legmagasabb azon területi-közigazgatási egységek száma, ahol annak rendje és módja szerint több frakcióra bontva gyűjtik a hulladékot – derült ki nemrégiben abból a térképes jelentésből, melyet Raul Pop, a környezetvédelmi tárca államtitkára tett közzé közösségi oldalán.

A Raul Pop által bemutatott térképek elkészítéséhez az Országos Környezetvédelmi Ügynökség által biztosított, de az önkormányzatok saját bevallása alapján készült kimutatásokat vették alapul. Bihar megye e tekintetben szinte teljesen zöldre váltott, azaz a községek és városok túlnyomó többségében legalább négy hulladéktípus elkülönítésére biztosítják a lakosságnak a lehetőséget. A „száraz-nedves” alapon történő szétválasztást már csak Cécke és Kisősi községekben alkalmazzák, a három típusra tagolódó hulladékgyűjtés, azaz a háztartási, biológiailag lebomló és újrahasznosítható hulladékok szétválogatása pedig már csak Nagyváradon és Mezőtelegden jellemző. A többi közigazgatási egységben külön konténerbe kerül(het)nek az újrahasznosítható anyagok, azaz a papír/karton, műanyag, üveg és fém, illetve a vegyes szemét, mely alatt a biodegradábilis és a háztartási hulladék értendő. Mi több, húsz olyan község is van a szomszédos megyében, ahol nem csak négy, hanem immár öt frakcióra bontva gyűjtik a szemetet, azaz a háztartási hulladékból leválasztott, biológiailag lebomló hulladék is külön kategóriát képez.



Szatmár megye nem áll olyan jól, mint a szomszédos Bihar, de szerencsére egyetlen olyan község sincs, ahol jelen pillanatban ne működne a hulladékelszállítási szolgáltatás. Ugyanakkor azon közigazgatási egységek száma is alacsony, ahol mind a mai napig ömlesztve, válogatás nélkül gyűjtik a szemetet – ezek Szamosborhíd, Homoród és Oláhcsaholy községek. Tizennyolc közigazgatási egységben – köztük Szatmárnémetiben is – az ún. száraz-nedves rendszer működik, Nagykárolyban és Érendréd községben pedig három hulladéktípust különítenek el.


Harminckét területi-közigazgatási egységben már a négy frakciós hulladékgyűjtési rendszert alkalmazzák, tehát a háztartások vegyes szemete mellett külön kategóriát képez a papír/karton, a műanyag, az üveg és a fém, Avasfelsőfaluban, illetve Mikola, Pusztadaróc, Krasznabéltek, Csanálos és Szaniszló községekben pedig elméletileg már azt is sikerült biztosítani, hogy a lakosság a fentebb említett hulladéktípusok mellett a biológiailag lebomló anyagokat is külön gyűjthesse. Sok helyen azonban nem a szükséges infrastruktúra hiánya, hanem sokkal inkább a lakosság mentalitása jelent komoly gondot.



 

Găman Mihály, Pusztadaróc polgármestere a Szatmár.ro megkeresésére elmondta, a községben már több évre visszamenő gyakorlata van a szelektív hulladékgyűjtésnek és -elszállításnak. A lakók először a pillepalackokat kezdték el külön gyűjteni, majd öt-hat évvel ezelőtt egy újabb törvénykezésnek köszönhetően át kellett térniük a négy frakciós rendszerre. „Először is kértük a hulladékelszállításért felelős vállalattól, hogy legalább a zöld, sárga és kék színű harangokat biztosítsák számunkra, majd ténylegesen is áttértünk a négy frakciós gyűjtésre. Ennek első lépéseként húsz gyűjtőpontot alakítottunk ki a község területén. Természetesen mindegyiknél külön-külön konténert kapott a négy hulladéktípus, az idei évtől pedig immár a biológiailag lebomló hulladék is külön kategóriát képez” – idézte fel a rendszer kialakításának lépéseit a községvezető. Hozzátette, hogy jelenleg is zajlik ezen gyűjtőpontok korszerűsítése, melynek keretében a konténerek alá a hatékonyabb kezelhetőség érdekében betonalapot öntenek és körbeveszik azokat kerítéssel is.


Găman Mihály azonban keserű szájízzel rávilágított arra a tényre is, hogy a lakosság mentalitváltása nagyon lassú folyamat. Eleinte mindenki annak rendje és módja szerint különválogatta a szemetet, viszont később valamiért alábhagyott a lendület, s csak hullámszerűen, főként a korszerűsítések idején tért vissza. Az elöljáró sajnálkozva jegyezte meg, hogy noha most már minden körülmény adott a szelektív gyűjtéshez, a különböző hulladéktípusoknak kijelölt konténerek rendre vegyes szeméttel telnek meg, mi több, sajnos arra is volt már példa, hogy pl. a kiszuperált cipők és textíliák mellett - melyeknek természetesen szintén nem a gyűjtőben a helye - elpusztult állatot is dobtak a konténerbe.


A községvezető értetlenül áll a dolog előtt, annál is inkább, mivel a háztartási hulladékot amúgy is hetente, ingyenesen elviszi a Florisal a házak elől, senkinek nem kellene azzal fáradnia, hogy elcipeli a szemetét a gyűjtőpontokig. Mindennek pedig egyenes ági következménye az is, hogy a tavalyhoz képest romlott a szelektíven gyűjtött, s e formában elszállítható hulladék aránya, melyért bizony a községnek komoly összegeket kell kicsengetnie az illetékes hatóságoknak. Épp ezért a polgármester ezúton is arra buzdítja a lakosságot, hogy a szelektíven gyűjthető hulladéktípusokat, de csak és kizárólag azokat helyezzék el a megfelelő konténerekbe, a háztartási szemétnek pedig nem a gyűjtőpontokon a helye, hiszen azt keddenként ingyenesen elviszi a szolgáltató.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: